Op 12 augustus 2008 werd Stan Storimans, de oprichter van het bedrijf Storicam, gedood bij een Russische granaataanval op Gori, de hoofdstad van Georgië. Met hem stierven nog tien anderen op het plein midden in de stad. RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Akkermans, met wie Stan verslag deed van de oorlog in Georgië, raakte gewond.

stanStan was een exceptionele cameraman. Niet omdat hij zulke goede beelden kon schieten, dat konden en kunnen er immers wel meer, nee Stan was een oerkracht.
Een man die onder alle omstandigheden altijd met de goede beelden wist thuis te komen. Er is veel gesproken over Stans gevaarlijke avonturen in het buitenland. Stan sprak er zelf ook graag over. Maar waarin Stan zich onderscheidde was zijn vermogen om altijd, in binnen- en buitenland, bij belangrijke en onbelangrijke gebeurtenissen, kwaliteit te leveren.

En er was meer: Stan had een persoonlijkheid die, op welke plek hij ook verscheen, alle aandacht naar zich toetrok. Stan hield van het leven en dat straalde hij uit. Stan hield van zijn vak, van zijn camera. Hij was trots op hoe hij iedere dag weer met zijn beelden een verhaal mocht vertellen voor miljoenen kijkers.

Stan is niet meer bij ons, maar hij leeft nog altijd voort. Onder de verslaggevers die met hem hebben gewerkt en hem herinneren om zijn kwaliteit. Onder de collega’s die hem bewonderden om zijn zucht naar perfectie. Collega’s die hem zagen als een gevallen kameraad – omdat ze weten dat het draadje soms zo verschrikkelijk dun kan zijn.

Stan leeft ook voort in Storicam, het bedrijf dat hij heeft opgericht. Een bedrijf dat de kwaliteit en tomeloze inzet van Stan probeert voort te zetten. Niet meer en zeker niet minder.

Hier de link naar de documentaire die Jeroen Akkermans maakte over het onderzoek in Gori:

Documentaire Stan